Suszone morele – poznaj ich niezwykłe właściwości!

Masz ochotę na coś słodkiego? A z drugiej strony liczysz każdą kolorię i boisz się, że waga powie Ci coś niemiłego na Twój temat? W takim razie witaj w klubie. Nie jesteś jedyny. Ale jest na to sposób. Poznaj suszone morele, które kryją w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów. A przy tym są całkiem smaczne!

Suszone morele – kilka słów na początek

Tytułem wstępu napiszę tylko, bardziej jako ciekawostkę, że suszone morele mają swój początek jeszcze w starożytności. To właśnie wtedy mądrzy ludzie odkryli, że są świetną i pożywną przekąską, którą można zabrać m.in. w podróż. Były łatwe do przechowywania i nie psuły się zbyt szybko. I tak, idea suszenia moreli przetrwała aż do dziś. Największym producentem suszonych moreli jest Turcja (ze względu na odpowiedni klimat) ale ich plantacje możemy również spotkać we Włoszech, w Hiszpanii, na Ukrainie, w Japonii, Uzbekistanie i jeszcze kilku innych krajach. W Polsce również będą rosnąć, ale raczej nie praktykuje się uprawy na większą skalę, ponieważ morele potrzebują wyższych temperatur i dużej ilości słońca. A z tym u nas różnie bywa.

Jakie są właściwości suszonych moreli?

Suszone morele są nie tylko słodkie i smaczne ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Dzięki specjalnemu procesowi suszenia, zachowują większość swoich składników. Dlatego są tak bardzo polecane.

Jeśli chodzi o witaminy, morele charakteryzują się wysoką zawartością witaminy A oraz C. Co się z tym wiąże? Jak wiadomo, witamina A odpowiada za właściwe funkcjonowanie narządu wzroku oraz za stan naszych włosów, paznokci i skóry. I ma niebagatelny wpływ na naszą odporność. Natomiast witamina C również pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy, spowalnia starzenie się skóry, przyśpiesza gojenie ran i tak dalej… Znajdziemy tam również witaminy B1 i B2 oraz witaminę PP, które także są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nieźle co?

Co więcej tam znajdziemy? Suszone morele to również całkiem spora ilość różnego rodzaju przeciwutleniaczy, z beta-karotenem, witaminą E czy flawonoidami na czele. Dzięki temu wpływają korzystnie na usuwanie toksyn z organizmu, mają właściwości przeciwzapalne oraz chronią nas przed wolnymi rodnikami.

Warto również wspomnieć na temat mikroelementów. Znajdziemy tam mnóstwo takich składników jak: wapń, fosfor, miedź, potas, mangan oraz żelazo.

Dla kogo polecamy suszone morele?

Z uwagi na ich skład, suszone morele będą świetną przekąską dla dzieci. Podaje się, że mogą je jeść już niemowlęta od 6 miesiąca życia.

Z pewnością będą pomocne dla osób z nadciśnieniem oraz mającym problemy z nerkami. Duża ilość tego pierwiastka w morelach sprawia, że mają zbawienny wpływ na regulację ciśnienia oraz właściwą pracę nerek.

Morele mają działanie zasadotwórcze – z tego względu są polecane osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka.

Z uwagi na wysoką ilość błonnika, będą także pomocne we właściwym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Tym samym obowiązkowo powinny po nie sięgnąć osoby mające zaparcia.

Polecane są również każdemu, kto chciałby poprawić stan swojej skóry, kobietom w okresie menopauzy oraz wszystkim cierpiącym na osteoporozę.

Oczywiście trzeba też wspomnieć o tym, że świetne będą dla osób uprawiających sport – suszone morele można spożywać bezpośrednio po wizycie na siłowni czy treningu.

Ile kalorii mają suszone morele?

Chociaż nie należą do tych owoców, które są niskokaloryczne, zdecydowanie bardziej warto po nie sięgnąć, niż po batonika czy ciastko. Nie są to bowiem puste kalorie ale pożywna i wartościowa przekąska. Jeśli dalej drążycie temat kalorii, przedstawia się on następująco: w 100 g tego produktu jest 300 kcal. No ale kto Wam każe jeść 100 g suszonych moreli za jednym razem? Wystarczy kilka sztuk dziennie. Już taka mała ilość zapewni Wam mnóstwo potrzebnych witamin i mikroelementów.

 

Na co zwrócić uwagę?

Po pierwsze – nie przesadzać z nadmiarem.

Po drugie – przechowuj je w szczelnych pojemnikach. Dzięki temu nie stracą swoich właściwości i nie zepsują się tak szybko.

Po trzecie – przy zakupie zwracaj uwagę na to aby były niesiarkowane. Wiem, trudno takie znaleźć bo większość sklepów oferuje właśnie morele z dodatkiem dwutlenku siarki – poznasz je po tym, że są idealnie pomarańczowe. Natomiast morele suszone naturalnie będą miały ciemny kolor, może będą wyglądać mniej atrakcyjnie ale będziecie mieli pewność, że zachowały wszystkie swoje właściwości, a w dodatku nie mają konserwantów ani barwników. Jeśli macie problem z zakupem takich moreli w sklepie stacjonarnym, polecam zakupy online, np. na popularnym portalu aukcyjnym.

Na zdrowie!

 

Zobacz więcej moich artykułów, w których poruszam tematy dotyczące zdrowia.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.