8 powodów dla których jajka są idealnym posiłkiem dla dzieci
My rodzice zawsze chcemy jak najlepiej dla swoich dzieci. Już od momentu poczęcia zależy nam na tym aby dobrze się rozwijały, były zdrowe, radziły sobie w nauce i oczywiście – aby były szczęśliwe. Jednym ze sposobów aby im w tym pomóc, jest zdrowa i zbilansowana dieta. Czy jajka dla dzieci i ich odżywiania są istotne? Jak najbardziej! Poznaj osiem ważnych powodów, dzięki którym jajka mogą pomóc Twojemu dziecku.
Spis treści
1. Jajka są istną skarbnicą witamin
W jajkach występują takie witaminy jak: B6, B12 (o której powiemy sobie również później), A, D (wzmacnia kości), E (zwalcza bakterie), K (pomaga zatrzymać krwawienie), foliany, żelazo, cynk (wzmacnia system odpornościowy), fosfor, jod.
2. W jajkach jest mnóstwo białka
W jednym jajku kurzym jest około 6 g białka. I to wysokiej jakości! W czym pomaga białko? Pomaga dziecku lepiej się skoncentrować i dodatkowo zapewni mu energię na jakiś czas. Były przeprowadzane badania, które wykazały, że dzieci jedzące na śniadanie dużo białka w postaci jajek, spożywały mniej kalorii w porze obiadowej (czyli: mniej słodyczy). Jak więc widzisz – jajka dla dzieci to świetny pomysł na śniadanie dla dziecka.
3. Jajka to bogactwo choliny
Czym jest cholina? Jest składnikiem odżywczym, występującym również pod nazwą witamina B4. Pomaga rozwijać mózg i poprawia pamięć. Jeśli zależy Ci na tym aby Twoje dziecko było bystre i inteligentne – wprowadź jajka na stałe do jego diety. Cholina jest też niezwykle istotna w okresie ciąży – jeśli będziesz mamą, dbaj o jej prawidłową ilość w swojej diecie.
4. Jajka to źródło luteiny oraz zeaksantyny
I znowu trudne pojęcia. W skrócie – luteina i zeaksantyna to przeciwutleniacze, które mają wpływ na zdrowie naszych oczu. Jest to o tyle istotne, że przeciwdziałają różnego rodzaju procesom zwyrodnieniowym, takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Wiem, że te schorzenia nie dotyczą za bardzo dzieci ale dbanie o wzrok już od najmłodszych lat oraz dobre nawyki są niezwykle ważne. Tym bardziej, że dzieci i młodzież spędzają coraz więcej czasu przed ekranami.
5. Jajka mają wysoką zawartość cholesterolu
Niestety od lat pokutuje u nas teoria, że jajka to cholesterol a cholesterol jest szkodliwy i tak dalej. Nic bardziej błędnego! Właściwa ilość cholesterolu w diecie to też ważna rzecz. Jedno jajko zawiera około 212 mg cholesterolu (ponad połowa zalecanej dawki dziennej – 300 mg). Ale ostatnie badania pokazują, że cholesterol w jajkach raczej nie wpływa na wzrost cholesterolu we krwi, tak jak to się dzieje w przypadku produktów przetworzonych zawierających tłuszcze trans (słodycze, ciastka). Tak więc dziecko spokojnie może jeść jedno jajko dziennie a dorosły człowiek nawet 2-3 sztuki.
6. Jajka mają w sobie 9 aminokwasów, niezbędnych dla zdrowia człowieka
Może o tym nie wiesz (ja też nie wiedziałem) ale istnieje 9 aminokwasów, które powinniśmy przyjmować wraz z pożywieniem: histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Są potrzebne do takich czynności życiowych jak synteza białka czy prawidłowe wchłanianie składników odżywczych. A organizm sam nie potrafi ich wytworzyć. Tak się świetnie składa, że w jajku jest każdy z tych aminokwasów. Wszystkie dziewięć! Niezwykłe, prawda?
7. Jajka dostarczają nam ważną witaminę B12
B12 jest trudno wchłanialna w postaci tabletek. Powinniśmy więc korzystać z każdej nadarzającej się okazji i przyjmować ją wraz z jedzeniem.
8. Jajka nie zawierają glutenu
Jest to bardzo istotne jeśli nasze dziecko ma nadwrażliwość na gluten. A co jeśli kury, od których pozyskujemy jaja są karmione zbożem? Nie powinniśmy się tego obawiać – udowodniono, że nadal znoszą bezglutenowe jajka.
Jajka dla dzieci – świetny pomysł!
Wymienione wyżej punkty są dowodem na to, że jajka są niezwykle cennym pożywieniem dla dzieci. Szczególnie dla tych najmniejszych. Dzięki nim, dzieci będą bardziej zdrowe, silniejsze i bystre. Staraj się więc wprowadzić je na stałe do codziennych posiłków. W różnej postaci: jajka gotowane na miękko (ponoć najzdrowsze), gotowane na twardo, jajecznica, omlet i tak dalej. A co z alergią na jajka? Obecnie zaleca się wprowadzenie do diety całych jajek już w wieku 6 m-ca życia dziecka (dzięki temu możemy zapobiec wystąpieniu alergii na nie). Nie znam tego tematu aż tak dobrze ale jeśli jesteś świeżo upieczonym rodzicem, polecam zainteresować się tym.
I jeszcze ostatnia kwestia na koniec. Zawsze szukaj jajek od kur z wolnego wybiegu albo jeszcze lepiej: od wiejskich kur, nie faszerowanych witaminami i antybiotykami. Możesz też założyć swoje własne mini-gospodarstwo ale to już trudniejszy temat i nie każdy może sobie na to pozwolić 😉 .
Smacznego!
1 thought on “8 powodów dla których jajka są idealnym posiłkiem dla dzieci”